top of page

Autisme

Autisme en Rijbewijs

Met een Autisme Spectrum Stoornis ( ASS ) kan ook jij, bij gebleken medische geschiktheid, net als ieder ander je rijbewijs halen.

Informatie van het CBR over autisme:


Hoe kan ik rijden met autisme

Personen met een Autisme Spectrum Stoornis (Klassiek, Asperger of PDD-NOS ) hebben moeite met het verdelen van de aandacht en het herkennen van non-verbale communicatie en het verwerken van onverwachte veranderingen. Daardoor zal het aanleren van het autorijden waarschijnlijk minder vanzelfsprekend gaan waardoor het lastiger zal zijn om in het soms chaotische verkeersaanbod het overzicht te behouden. Maar met de juiste begeleiding en veel herhaling is het gelukkig heel goed mogelijk  de rijbewijs te behalen. Daarbij moet gezegd worden dat het CBR wel extra eisen stelt d.m.v een keuring en eventueel een mogelijk een rijtest om de rijgeschiktheid aan te tonen voordat er rijexamen gedaan mag worden.

Rijschool voor autisme

De rij-instructeurs van Rijschool Thomas zijn gecertificeerd om jou optimaal te kunnen ondersteunen tijdens je autorijlessen. Inmiddels hebben wij al veel ervaring met het helpen van personen met een ASS om voor het rijexamen te kunnen slagen. Wij beloven, en zetten ons daarvoor dan ook volledig in, dat ook jij je “roze pasje” zo vlot mogelijk kan gaan halen. 


 

Autisme en autorijden

Bij rijles voor personen met een ASS gaat het aanleren van het autorijden vaak wat minder vanzelfsprekend door een iets andere informatieverwerking.


 

Rijles met autisme

Tijdens de rijles, letten wij op welke momenten je wel of niet iets automatisch doet en bij welke handelingen of situaties je overprikkeld wordt. Daardoor weten wij welke handelingen op een normale manier herhaald kunnen worden of welke handelingen we geleidelijker op moeten bouwen. Naast het leren besturen van de auto, helpen we je met het op de juiste manier je aandacht te verdelen zodat je op zoek kunt naar wat belangrijk is in het verkeer.

Autisme.jpg

Aan de ouders/verzorgers

 

Rijbewijs met Autisme

Om onze autistische leerlingen op een prettige manier les te kunnen geven, vinden wij het belangrijk om vooraf te weten waardoor, hoe snel en hoe vaak de leerling overprikkelt raakt en of diegene deze overprikkeling zelf voelt aankomen. Om hier achter te komen hebben we een gesprek, na een gratis proefles, met de leerling zelf en/of de ouders/verzorgers. Ook leggen we onder andere uit hoe wij lesgeven. Daarnaast heeft u de gelegenheid om vragen te stellen.
Onze leerlingen krijgen van ons, op een respectvolle en plezierige manier gestructureerd rijles. Wij streven er dan ook naar om onze leerlingen op verantwoorde wijze de vaardigheden van het verkeersdeelname bij te brengen zodat zij aan het einde van het leertraject praktisch maar ook mentaal gereed zijn om het rijexamen met succes af te ronden.

landscape.jpg

Uitgelichte recensies

Margot uit Hoogland

In verband met een verhuizing naar het buitenland heb ik op aanraden van mijn vader een aantal rijlessen in Nederland genomen. Ik heb autisme en was daarom op zoek naar een rijschool die hier veel ervaring mee heeft. Vandaar dat ik voor Rijschool Thomas heb gekozen. In totaal heb ik 15 uur les gehad van Michael en daarmee een goede basis gelegd voor mijn verdere rijlessen in Zweden. 
Michael is een erg fijne instructeur; hij legt alles rustig en duidelijk uit. Aan het eind van iedere les evalueerde we hoe het ging en de les daarna kregen de zwakke punten extra aandacht. Dit heeft mij erg geholpen. Tot slot vond ik het prettig dat de lessen makkelijk waren in te plannen op momenten die mij uitkwamen.

Heel erg bedankt Michael voor de fijne lessen!

Autisme

Thomas uit Amersfoort

Afgelopen jaar heeft Michael mooi werk verricht. Met veel geduld en begrip heb je mijn zoon goed leren rijden.

 

Een quote van Thomas:

"Dankzij Michael heb ik mijn rijbewijs gehaald.

Met mijn PDD-NOS (Autisme) heb ik heel veel gehad aan de rust, het geduld, de duidelijkheid en de persoonlijke aanpak van Michael."

Autisme

Sem uit Amersfoort

Beste Michael,

Hierbij ons verhaal hoe wij jou en jouw rijschool hebben ervaren.

Sem heeft zijn rijbewijs! Wij hebben dit nooit van te voren durven dromen, maar het is Sem gelukt. Dankzij de inspanningen, geduld, tact en rust van Michael. Sem had niet altijd zin om te beginnen met de rijles (elke nieuwe situatie is weer een hele opgave), maar Michael wist hem altijd met een glimlach weer terug te brengen. Michael nam ook de tijd om nog even met ons door te spreken hoe de les was gegaan en waar nog aandachtspunten waren. Prettige communicatie en een fijne begeleiding. Een absolute aanrader! Nogmaals hartelijk dank!

Mvg, 

Stella Goede

Autisme

Logo rijschool.png
bottom of page