top of page
  • Foto van schrijver Michael Thomas

2toDrive tips voor coaches

Sinds 2011 mogen jongeren vanaf hun zeventiende rijexamen doen. Het is een maatregel waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het aantal ongelukken onder jonge en onervaren bestuurders wil terugbrengen. Sinds maart 2018 is het wetgeving. Totdat de beginnend bestuurder 18 is, moet er een coach in de auto meerijden – vandaar de naam 2toDrive. 

 

Motivatie 

De afgelopen drie jaar slaagden meer 17-jarigen dan 18-jarigen voor de eerste keer voor hun rijexamen. Het gemiddelde slagingspercentage van de laatste drie jaar is ruim 56 procent, bij de groep van 18 jaar en ouder was dat 48 procent. 17-jarigen lijken gemotiveerder te zijn om de weg op te gaan, ondanks dat het onder begeleiding moet. Op dit moment doen zo’n 310.965 jongeren mee met het project. 

Voor oktober staat een uitgebreide campagne op de planning om meer jongeren te motiveren gebruik te maken van 2toDrive, dat vertelt woordvoerster Hannah Hamans van het project. Wetenschappelijk aangetoond is het niet, maar het SWOV verwacht dat een uitbreiding van begeleid rijden leidt tot minder slachtoffers bij ongevallen met jonge, beginnende bestuurders. De tips voor coaches zijn geen onderdeel van de nieuw te lanceren campagne, het is een zomerse samenvatting van beschikbare informatie.


Vijf tips 


De tips die 2toDrive geeft moeten ervoor zorgen dat de de coach de jonge bestuurder optimaal begeleidt. De nadruk ligt op de rol van de coach en op best practices. 


Bespreek elkaars verwachtingen.

Vraag wat de jongere verwacht van het coachen en geef aan wat jij als coach van de jongere verwacht. Doe dit bij iedere rit. 


Geef positieve feedback.

Een coach is geen rijinstructeur, maar een aanspreekpunt die beginnende bestuurders helpt om bepaalde verkeerssituaties in te schatten. De coach geeft advies, maar bekritiseert niet. 


Praat niet teveel en straal vertrouwen uit.

De coach heeft een voorbeeldfunctie naar de jongeren toe. Je voornaamste taak als coach is meekijken en observeren. Grijp alleen verbaal in als het strikt noodzakelijk is. 


Zorg voor een goede voorbereiding.

Voordat je de auto instapt zijn er best nog wel wat zaken om over na te denken. Stel je vragen vóór vertrek. Welke route kies je? Moet er nog getankt worden? Heeft iedereen zijn gordel om? Goede voorbereiding zorgt voor minder stress. 


Evalueer iedere rit.

Probeer iedere rit af te sluiten met een korte evaluatie. Gebruik hierbij een ‘top en een tip’. Geef aan wat goed ging en geef een aandachts- of ontwikkelpunt mee.


Bron:

Rieneke Kok

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Logo rijschool.png
bottom of page