top of page
  • Foto van schrijver Michael Thomas

Een banaan mee op examen voor de zenuwen (Gaan met die banaan)


Dit verhaal gaat niet over een faalangstige leerling, maar over een reguliere autorijles leerling die dacht dat hij behoorlijk nerveus zou worden voor zijn examen. Deze leerling was namelijk extra zenuwachtig omdat het voor zijn werk erg belangrijk was dat hij zijn rijbewijs zou halen.


Tip: Omdat het verhaal heel handig kan zijn voor mensen die een examen moeten doen, vraag ik het bericht zo veel mogelijk te delen. Handig voor alle examenkandidaten.


Aan leerlingen die last hebben van de zenuwen, vertel ik meestal dat ze een banaan moeten meenemen naar het examen en dat ze die net voor het examen moeten opeten waardoor ze iets rustiger worden. Deze wijsheid heb ik ooit ergens op internet gelezen en heb daarbij de filosofie: ‘als het niet baat, schaden doet het ook niet’.

Nu schijnt het dat bananen niet alleen helpen bij je stoelgang maar ook helpen om te ontspannen. Een banaan bevat namelijk de volgende natuurlijke rustgevers:

de stof tryptofaan, een eiwit dat je lichaam omzet naar serotonine, deze stof ontspant, verbetert je stemming en geeft je een goed gevoel.

vitamine B6, deze reguleert de bloedsuikerhoogte, deze heeft een direct effect op je stemmingen.

veel kalium, de tegenhanger van natrium (zout) en is dus perfect voor het verbeteren van je bloeddruk. En helpt de hartslag te verbeteren

magnesium en andere B-vitamines (behalve B12), deze kalmeren samen de zenuwen.

en verder heeft de banaan nog een maagbeschermend effect, het is een basisch stukje fruit en neutraliseert zo het maagzuur dat kan ontstaan bij stress.


Ik ben Chillax voor mijn rijexamen

Maar goed, nu terug naar mijn verhaal.

Dus ook tegen deze zenuwachtige leerling zei ik dat hij een banaan moest meenemen naar het examen. Dus zo gezegd zo gedaan. De week daarna was het zijn praktijkexamen. Ik haal de betreffende jongeman af bij zijn huis, controleer of hij zijn ID bij zich heeft en dan rijden we richting het CBR, onderweg nog wat bijzondere verrichtingen herhalend. Daarna, bij het CBR, nemen we nog het één en ander door over de binnenkant en de buitenkant van de auto. Nu nog even de zelfreflectie formulier invullen en dan zouden we nog ongeveer 10 minuten over hebben om nog even wat te chillen. Je kent dat wel, naar de wc in verband met de sterke plasdrang en dan nog wat minuutjes om de zenuwen, zoals bij een bevalling, weg te zuchten. Ook in deze 10 minuten worden er vaak nog wat laatste vragen gesteld. Vragen in de trend van: ‘wat moet ik doen als…….’


Vervolgens komt op dat moment mijn beroemde betoog aan leerlingen dat zij vooral niet anders moeten gaan rijden dan in de lessen omdat er dan iemand anders naast de leerling zit in de passagiersstoel.

Nog een minuutje te gaan en ik had het gevoel dat er nog iets miste. Ik vroeg mezelf af of ik alles al verteld had, bijvoorbeeld of de telefoon al was uitgezet.

Op een bepaald moment vroeg ik aan mijn duidelijk nerveuze leerling: ‘Heb jij je banaan al gegeten?’ Waarop de leerling mij nogal schaapachtig aankeek en zei: ‘ Opeten!? Ik dacht dat ik het alleen bij me moest hebben’.

Dus voor iedereen die een (rij)examen moet doorstaan en verwacht zenuwachtig te zijn, zeg ik: ‘gaan met die banaan’!

Even tussen haakjes, de leerling in het verhaal is ondanks zijn zenuwen in één keer geslaagd.En nu op naar je vrijheid . . .

Wil jij een vriend, kennis, je kind, neef of nicht helpen minder zenuwachtig te zijn op het examen? Deel dan dit bericht? 

Rijschool Thomas - regio Amersfoort


787 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Logo rijschool.png
bottom of page